1 kg faina
500 ml lapte
350 g zahar
4 oua
2 plicuri drojdie
200-250 ml ulei
coaja rasa de la doua lamai
4 pliculete de zahar vanilat
esenta de rom
4 linguri cacao
300 g nuci macinate
200 g stafide
300 g rahat
200 g zahar pentru umplutura
1 albus de ou pentru umplutura
1 ou pentru uns cozonacii
!!!Toate ingredientele trebuie sa fie la
temperatura camerei!!!!
Punem la fiert laptele cu zaharul.
Jumatate din faina o amestecam cu laptele dat
in fiert, apoi o lasam la racit.
Pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu o
lingurita de zahar, o lingurita de faina si putina apa calduta. Apoi adaugam
doua albusuri si amestecam. Lasam la crescut 15 minute.
Intr-un bol amestecam cele doua galbenusuri
ramase cu doua oua si aromele (zaharul vanilat si coaja de lamaie) si lasam sa
se odihneasca la loc caldut.
Dupa ce s-a racit laptele amestecat cu faina
punem si restul de faina ramasa si framantam pana se leaga, apoi adaugam maiaua
si amestecul de oua si continuam sa framantam.
Treptat adaugam uleiul, continuam sa framantam
pana aluatul face basici.
Lasam aluatul la crescut timp de 30 minute.
Intre timp pregatim umplutura.
Amestecam cacaoa cu zaharul, cu albusul de ou,
nuca, stafidele si esenta de rom.
Taiem rahatul.
Impartim aluatul in doua si formam cozonacii.
Intindem o foaie de un centimetru grosime
peste care adaugam jumatate din „umplutura”, jumatate din rahat si apoi rulam si punem in tava tapetata cu
hartie de copt.
Din aceste cantitati ies doi cozonaci.
Lasam cozonacii sa creasca si in tava la loc
cald pentru aproximativ 20 minute.
Apoi ii ungem cu ou si dam la cuptor pentru
40-50 minute.
II incercam cu scobitoarea cand sunt gata.
Reteta e preluata (si incercata) de pe site-ul
http://www.foodstory.ro/reteta/reteta-masterchef-gina-jalba-cozonac-o-reteta-transmisa-din-generatie-in-generatie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu